VEGETABLES DUM BRIYANI
VEGETABLES DUM BRIYANI
Biryani is a mixed rice dish with its origins among the Muslims of the Indian subcontinent.
It can be compared to mixing a curry, later combining it with semi-cooked rice separately.
This dish is especially popular throughout the Indian subcontinent, as well as among its diaspora.
It is also prepared in other regions such as Iraqi Kurdistan.
It is made with Indian spaces, rice, meat (Chicken, beef, goat, pork, Lamb, prawn, or fish), VEGETABLES or egg's.
The word 'biryani' is derived from a Persian word, birian, which means fried before cooking.
It is one of the most popular dishes, which has acquired a niche for itself in South Asian cuisine.
Biryani is a Hindustani word derived from the Persian Language, which was used as an official language in different parts of medieval India by various Islamic dynasties.
One theory states that it originated from birinj , the Persian word for rice.
Another theory states that it is derived from biryan or beriyan. which means "to fry" or "to roast".
The exact origin of the dish is uncertain. In North- indian, different varieties of biryani developed in the Muslim centers of Delhi (Mughlai cuisine), Lucknow (Awadhi cuisine) and other small principalities.
In South India, where rice is more widely used as a staple food, several distinct varieties of biryani emerged from Telangana (Hyderabad), Tamil Nadu (Ambur, Thanjavur, Chettinad, Salem, Dindigal), Kerala (Malabar), AndhraPradesh, and Karnataka, where Muslim communities were present.
the modern biryani developed in the royal kitchens of the Mughal Empire (1526–1857) and is a mix of the native spicy rice dishes of India and the Persian pilaf.
Indian restauranteur Kris Dhillon believes that the dish originated in Persia, and was brought to India by the Mughals.
Another theory claims that the dish was prepared in India before the first Mughal emperor Babur conquered India.
The 16th-century Mughal text. Ain-i-akbari makes no distinction between biryanis and pilaf (or pulao): it states that the word "biryani" is of older usage in India.
A similar theory, that biryani came to India with Timur's invasion, appears to be incorrect, because there is no record of biryani having existed in his native land during that period.
The biryani is of South Indian origin, derived from pilaf varieties brought to the Indian subcontinent by the Arab traders. She speculates that the pulao was an army dish in medieval India.
The armies, unable to cook elaborate meals, would prepare a one-pot dish where they cooked rice with whichever meat was available.
Over time, the dish became biryani due to different methods of cooking, with the distinction between "pulao" and "biryani" being arbitrary.
the owner of a biryani restaurant chain in India, one branch of biryani comes from the Mughals, while another was brought by the Arab traders to Malabar in South India.
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Biryani es un plato de arroz mixto con sus orígenes entre los musulmanes del subcontinente indio.
Se puede comparar con mezclar un curry y luego combinarlo con arroz semi cocido por separado.
Este plato es especialmente popular en todo el subcontinente indio, así como entre su diáspora.
También se prepara en otras regiones, como el Kurdistán iraquí.
Está hecho con espacios indios, arroz, carne (pollo, carne de res, cabra, cerdo, cordero, gambas o pescado), VERDURAS o huevos.
La palabra 'biryani' se deriva de una palabra persa, birian, que significa frito antes de cocinar.
Es uno de los platos más populares, que ha adquirido un nicho en la cocina del sur de Asia.
Biryani es una palabra hindustani derivada del idioma persa, que fue utilizada como idioma oficial en diferentes partes de la India medieval por varias dinastías islámicas.
Una teoría afirma que se originó a partir de birinj, la palabra persa para arroz.
Otra teoría afirma que se deriva de biryan o beriyan. que significa "freír" o "asar".
El origen exacto del plato es incierto. En el norte de India, se desarrollaron diferentes variedades de biryani en los centros musulmanes de Delhi (cocina Mughlai), Lucknow (cocina Awadhi) y otros pequeños principados.
En el sur de la India, donde el arroz se usa más ampliamente como alimento básico, surgieron varias variedades distintas de biryani de Telangana (Hyderabad), Tamil Nadu (Ambur, Thanjavur, Chettinad, Salem, Dindigal), Kerala (Malabar), AndhraPradesh y Karnataka , donde las comunidades musulmanas estaban presentes.
El biryani moderno se desarrolló en las cocinas reales del Imperio mogol (1526-1857) y es una mezcla de los platos de arroz picante nativos de la India y el pilaf persa.
El restaurantero indio Kris Dhillon cree que el plato se originó en Persia y fue traído a la India por los mogoles.
Otra teoría afirma que el plato fue preparado en India antes de que el primer emperador mogol Babur conquistara India.
El texto mogol del siglo XVI. Ain-i-akbari no hace distinción entre biryanis y pilaf (o pulao): afirma que la palabra "biryani" es de uso más antiguo en la India.
Una teoría similar, que biryani llegó a la India con la invasión de Timur, parece ser incorrecta, porque no hay registros de que biryani haya existido en su tierra natal durante ese período.
El biryani es de origen indio del sur, derivado de variedades de pilaf traídas al subcontinente indio por los comerciantes árabes. Ella especula que el pulao era un plato del ejército en la India medieval.
Los ejércitos, incapaces de cocinar comidas elaboradas, prepararían un plato de una olla donde cocinarían arroz con cualquier carne disponible.
Con el tiempo, el plato se convirtió en biryani debido a diferentes métodos de cocción, con la distinción entre "pulao" y "biryani" siendo arbitraria.
propietario de una cadena de restaurantes biryani en India, una rama de biryani proviene de los mogoles, mientras que los comerciantes árabes trajeron otra a Malabar en el sur de la India.
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RECIPE OF VEGETABLES DUM BRIYANI
INGREDIENTS:
FOR RICE
★8 cup water
★1 bay leaf
★½ tsp cloves
★½ tsp pepper
★2 tsp oil
★1 tsp salt
★1½ basmati rice/soaked for 20 min.
FOR BRIYANI GRAVY
★2tbsp oil
★1 tbsp ghee
★1 bay leaf
★½ tsp cloves
★1 tsp cumin
★4 cardamom
★1 chopped onion
★1tsp ginger- garlic paste
★2 cups mixed vegetables
a. Carrots chopped
b. Cauliflower chopped
c. Green peas chopped
d. French beans chopped
★1 cup curd
★1 tsp kashmiri red chilli powder
★½tsp turmeric
★2 tsp briyani masala powder
★salt as per required
★1 cup water
OTHER INGREDIENTS
★¼ cup mint
★¼ cup coriander
★1 tbsp ghee
★½ cup friend onion
★¼ cup saffron water
★ pinch of briyani masala powder/ garam masala powder
★wheat dough to seal.
METHOD
COOKING RICE FOR BRIYANI
★firstly, in large vessel boil8 cup water along with 1 bay leaves,½ tsp colves,½ tep pepper,2 tsp oil and 1 tsp salt.
★ now add 1½ cup basmati rice, soaked for 20 minutes stir well.
★ further boil for 10min or till the rice almost cooked ( do not cook the rice completely,as it will get cooked in dum while perparing briyani).
★drain off the water and rinse with cold water to stop cooking process keep aside.
RECIPE OF BRIYANI GRAVY
★ First, in a large kadai heat 2 tbsp oil and ghee
★ further add 1 bay leaf,½ tsp cloves,4 Cardamom, 1 tsp jeera, saute till the spices turn aromatic.
★ add in 1 finely chopped onion and saute well.
★ also add 1 tsp ginger garlic paste and saute.
★ further more add 2 cups mixed vegetables carrots, cauliflower, green peas and french beans. Saute for 2 min.
★ additionally add 1 cup curd,1 tsp chilli powder,½ tsp turmeric,2 tsp briyani masala powder,1 tsp salt.
★saute on low flame else curd might curdle.
★ further add 1cup water, cover and cook for 15 min.
★ cook till the vegetables are almost cooked.
★ finally briyani gravy is ready.
ASSEMBLING LAYERING VEGETABLES DUM BRIYANI
★ firstly in a thick bottom deep vessel spread in a layer of prepared briyani gravy.
★ further layer with Cooked rice.
★ also spread few chopped mint, coriander fried onions and saffron water.
★as a third layer, spread again prepared briyani gravy.
★ repeat layering with Cooked rice, saffron water, fried onions and briyani masala.
★ also top with a tbsp of ghee, mint coriander.
★now close the lid and seal with wheat dough.
★ keeping the flame on low, cook for 15 min, or till the rice and vegetables get completely cooked in presence of steam or dum.
NOTES
★ IF YOU DON'T HAVE A BRIYANI MASALA POWDER , YOU CAN USE NORMAL GARAM MASALA POWDER.
★ VEGETABLES SHOULD CHOPPED AS SAME SIZE. CAULIFLOWER SHOULD BE LITTLE BIG.
★ CHECK GRAVY BEFORE DONE CHECK SALT PROPERLY.
★ RICE SHOULD BE AROUND 70% IN WATER 30% COOKED BY STEAM OR DUM.
★ IF YOU ADDING MASALA POWDER THEN AVOID LESS WHOLE MASALA. MAYBE ITS COMES IN MOUTH SO AVOID LESS.
ENJOY VEGETABLES DUM BRIYANI WITH ONION RAITA.
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SPAINSH LANGUAGE
RECETA DE VERDURAS DUM BRIYANI
INGREDIENTES
PARA ARROZ
★ 8 tazas de agua
★ 1 hoja de laurel
★ ½ cucharadita de clavo
★ ½ cucharadita de pimienta
★ 2 cucharaditas de aceite
★ 1 cucharadita de sal
★ 1½ arroz basmati / remojado durante 20 min.
PARA BRIYANI GRAVY
★ 2 cucharadas de aceite
★ 1 cucharada de ghee
★ 1 hoja de laurel
★ ½ cucharadita de clavo
★ 1 cucharadita de comino
★ 4 cardamomo
★ 1 cebolla picada
★ 1 cucharadita de pasta de jengibre y ajo
★ 2 tazas de verduras mixtas
a. Zanahorias picadas
b. Coliflor picada
c. Guisantes picados
d. Habichuelas verdes picadas
★ 1 taza de cuajada
★ 1 cucharadita de chile rojo en polvo de cachemira
★ ½ cucharadita de cúrcuma
★ 2 cucharaditas de polvo de masai briyani
★ sal según lo requerido
★ 1 taza de agua
OTROS INGREDIENTES
★ ¼ taza de menta
★ ¼ taza de cilantro
★ 1 cucharada de ghee
★ ½ taza de cebolla amiga
★ ¼ de taza de agua de azafrán
★ pizca de polvo de briyani masala / polvo de garam masala
★ masa de trigo para sellar.
MÉTODO
ARROZ DE COCINA PARA BRIYANI
★ en primer lugar, en un recipiente grande hierva 8 tazas de agua junto con 1 hoja de laurel, ½ cucharadita de colves, ½ cucharadita de pimienta, 2 cucharaditas de aceite y 1 cucharadita de sal.
★ ahora agregue 1½ taza de arroz basmati, remojado durante 20 minutos, revuelva bien.
★ hierva más durante 10 minutos o hasta que el arroz esté casi cocido (no cocine el arroz por completo, ya que se cocinará en dum mientras se prepara briyani).
★ drene el agua y enjuague con agua fría para detener el proceso de cocción, deje a un lado.
RECETA DE BRIYANI GRAVY
★ Primero, en un kadai grande, caliente 2 cucharadas de aceite y ghee
★ agregue 1 hoja de laurel, ½ cucharadita de clavo, 4 cardamomo, 1 cucharadita de jeera, saltee hasta que las especias se vuelvan aromáticas.
★ agregue 1 cebolla finamente picada y saltee bien.
★ también agregue 1 cucharadita de pasta de jengibre y ajo y saltee.
★ más aún agregue 2 tazas de vegetales mixtos, zanahorias, coliflor, guisantes y judías verdes. Saltear por 2 min.
★ adicionalmente agregue 1 taza de cuajada, 1 cucharadita de chile en polvo, ½ cucharadita de cúrcuma, 2 cucharaditas de briyani masala en polvo, 1 cucharadita de sal.
★ saltee a fuego lento; de lo contrario, la cuajada podría cuajarse.
★ agregue 1 taza de agua, cubra y cocine por 15 minutos.
★ cocine hasta que las verduras estén casi cocidas.
★ finalmente la salsa briyani está lista.
MONTAJE CAPA VERDURAS DUM BRIYANI
★ en primer lugar en un recipiente profundo de fondo grueso extendido en una capa de salsa briyani preparada.
★ capa adicional con arroz cocido.
★ también esparce poca menta picada, cebollas fritas de cilantro y agua con azafrán.
★ como una tercera capa, extender nuevamente la salsa de briyani preparada.
★ repita las capas con arroz cocido, agua con azafrán, cebolla frita y masai briyani.
★ también cubra con una cucharada de ghee, cilantro de menta.
★ ahora cierre la tapa y selle con masa de trigo.
★ manteniendo la llama baja, cocine por 15 minutos, o hasta que el arroz y las verduras estén completamente cocidos en presencia de vapor o vacio.
Notas
★ SI NO TIENE UN POLVO BRIYANI MASALA, PUEDE USAR POLVO GARAM MASALA NORMAL.
★ LAS VERDURAS DEBEN PICARSE DEL MISMO TAMAÑO. LA COLIFLOR DEBE SER PEQUEÑA GRANDE.
★ COMPRUEBE GRAVEMENTE ANTES DE HACER COMPRUEBE LA SAL SALA CORRECTAMENTE.
★ EL ARROZ DEBE SER ALREDEDOR DEL 70% EN AGUA 30% COCINADO POR VAPOR O DUM.
★ SI AGREGA POLVO DE MASALA LUEGO EVITE MENOS MASALA ENTERO. QUIZÁS VIENE EN BOCA PARA EVITAR MENOS.
DISFRUTA DE VERDURAS DUM BRIYANI CON CEBOLLA RAITA
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