MOONG DAL HALWA
MOONG DAL HALWA
Moong dal halwa is rich and melts in your mouth. It is a classic recipe that is relished throughout Rajasthan during the winter months. It is supposed to keep the body warm and protect it from the bitter winter cold. Rajasthani traditional moong dal halwa is considered to be auspicious, and is often prepared during holi, Diwali and weddings too.
Moong dal halwa is rich and melts in your mouth. It is a classic recipe that is relished throughout Rajasthan during the winter months. It is supposed to keep the body warm and protect it from the bitter winter cold. Rajasthani traditional moong dal halwa is considered to be auspicious, and is often prepared during holi, Diwali and weddings too.
Moong dal halwa is an Indian dessert, which is very famous north- indian and is made with yellow moong dal. It takes a long time and lots of patience to sauté the dal and prepare the halwa. It will probably require a little extra ghee too.
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Moong dal halwa es rico y se derrite en la boca. Es una receta clásica que se disfruta en todo Rajasthan durante los meses de invierno. Se supone que mantiene el cuerpo caliente y lo protege del frío del invierno. El tradicional moong dal halwa de Rajasthani se considera auspicioso y, a menudo, también se prepara durante el holi, el diwali y las bodas.
Moong dal halwa es un postre indio, que es muy famoso del norte de India y está hecho con moong dal amarillo. Se necesita mucho tiempo y mucha paciencia para saltear el dal y preparar la halwa. Probablemente también requerirá un poco de manteca adicional.
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Recipe/ Receta
Ingredients
★1 cup moong dal (spilt husked yellow mung lentils)
★9 to 10 tablespoon clarified butter
★ ⅓ teaspoon cardamom powder
★1 cup full fat whole milk
★2 cups water
★1cup sugar
METHOD
MOONG DAL PASTE
★Soak the moong dal in enough water overnight or for 4 to 5 hours.
★Drain and then grind the moong dal to a smooth paste with 1/4 cup water.
MAKING MOONG DAL HALWA
★Melt ghee in a non stick pan. Add the ground moong dal. Stir well
★Keep on stirring the halwa on a low to medium flame.
★ The halwa has the raw aroma of the moong lentils and it should go away completely before you start with the next step.
★So till then you have to stir and cook the halwa.
★The halwa first is pasty, then starts getting lumpy and then starts breaking down and getting separated with the fat releasing from the sides.
★Break the lumps while stirring.
★Meanwhile when the halwa is cooking, in another pan or kadai, take milk, water and sugar.
★ Keep this pan on the stove top and stir so that the sugar dissolves.
★On a low or medium flame, heat this milk-water-sugar mixture till it comes to a boil.
★On a low or medium flame, heat this milk-water-sugar mixture till it comes to a boil.
★The moong dal mixture should reach a granular consistency before you add the hot milk mixture.
★You should get a fried aroma from the mung lentils and the color should become a light golden.
★ The fat also should get separated.
★When the milk mixture comes to a boil, add it to the fried mung lentils.
★The mixture sizzles, so be careful while adding the hot milk and water mixture.
★Stir well. Simmer and cook stirring often.
★The liquid should get absorbed and once again you will see the ghee getting separated.
★Lastly add cardamom powder.
★Serve moong dal ka halwa hot.
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SPAINSH LANGUAGE
Ingredientes
★ 1 taza de moong dal (lentejas de mung amarillas descascaradas y derramadas)
★ 9 a 10 cucharadas de mantequilla clarificada
★ ⅓ cucharadita de polvo de cardamomo
★ 1 taza de leche entera con toda la grasa
★ 2 tazas de agua
★ 1 taza de azúcar
MÉTODO
PASTA MOONG DAL
★ Remoje el moong dal en suficiente agua durante la noche o durante 4 a 5 horas.
★ Drene y luego muela el moong dal hasta obtener una pasta suave con 1/4 taza de agua.
HACIENDO MOONG DAL HALWA
★ Derretir ghee en una sartén antiadherente. Añadir el suelo moong dal. Revuelva bien
★ Sigue revolviendo la halwa a fuego bajo a medio.
★ La halwa tiene el aroma crudo de las lentejas moong y debe desaparecer por completo antes de comenzar con el siguiente paso.
★ Entonces hasta entonces tienes que revolver y cocinar la halwa.
★ La halwa primero es pastosa, luego comienza a ponerse grumosa y luego comienza a descomponerse y a separarse con la liberación de grasa por los lados.
★ Rompa los grumos mientras revuelve.
★ Mientras tanto, cuando la halwa se esté cocinando, en otra sartén o kadai, tome leche, agua y azúcar.
★ Mantenga esta sartén sobre la estufa y revuelva para que el azúcar se disuelva. ★ En una llama baja o media, caliente esta mezcla de leche, agua y azúcar hasta que hierva.
★ La mezcla de moong dal debe alcanzar una consistencia granular antes de agregar la mezcla de leche caliente.
★ Debe obtener un aroma frito de las lentejas de mung y el color debe convertirse en un dorado claro.
★ La grasa también debe separarse.
★ Cuando la mezcla de leche hierva, agréguela a las lentejas de mung frito.
★ La mezcla chisporrotea, así que tenga cuidado al agregar la mezcla de leche y agua caliente.
★ Revuelva bien. Cocine a fuego lento y cocine revolviendo con frecuencia.
★ El líquido debe absorberse y una vez más verá que el ghee se separa.
★ Por último, agregue cardamomo en polvo.
★ Servir moong dal ka halwa caliente.
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